- 6
 - 50 minut + 2 godziny piklowania
 
				Składniki:
				
			Składniki na piklowaną marchewkę:
- 1 duża marchewka
 - 3 cm kawałek imbiru
 - ½ szklanki octu jabłkowego Rustica
 - ½ szklanki wody
 - ½ łyżeczka soli
 - 2 łyżki cukru
 
Składniki na burgery z fasoli:
- 2 puszki fasoli czerwonej Notre Jardin
 - 1 burak
 - 150 g pieczarek
 - 1 łyżeczka siemienia lnianego
 - ½ szklanki orzechów włoskich Tablier Blanc
 - 2 łyżki oliwy z oliwek Rustica
 - 2 ząbki czosnku
 - 1 cebula
 - 1 łyżka sosu sojowego
 - 1 łyżeczka kuminu
 - ½ pęczka natki pietruszki
 - 1 łyżeczka soli
 - ⅛ łyżeczki pieprzu
 
Składniki na sos:
- 3 łyżki majonezu Rustica
 - 3 łyżki ketchupu Rustica
 - 1 łyżeczka musztardy dijon Rustica
 
Pozostałe składniki:
- 6 bułek do hamburgerów EPI d'OR
 - 2 szklanki liści roszponki
 - 2 awokado
 - 1 ząbek czosnku
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - sól
 
					Sposób przygotowania:
				
				
- Przygotować piklowane marchewki: marchewkę i imbir obrać, pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do słoiczka. Ocet, wodę, sól i cukier podgrzać w garnuszku do połączenia się składników. Przelać do słoika i zakręcić szczelnie. Odstawić na kilka godzin.
 - Do siemienia lnianego dodać 1 łyżkę wody i odstawić do namoczenia.
 - Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Na rozgrzany tłuszcz dodać drobno posiekaną cebulę. Smażyć na średnim ogniu około 8 minut. Następnie dodać czosnek i smażyć 1 minutę. Dodać pieczarki pokrojone w kostkę i smażyć na średnim ogniu do momentu jak odparuje z nich płyn i lekko się przyrumienią.
 - Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
 - Burak obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
 - Do malaksera przełożyć pieczarki, buraki, siemię, orzechy, posiekaną natkę pietruszki przyprawy i sos sojowy. Rozdrobnić niezbyt dokładnie. Dodać odsączoną fasolę czerwoną i ponownie niezbyt dokładnie rozdrobnić.
 - Ręce posmarować delikatnie oliwą i formować z masy burgery. Ułożyć je na blaszce. Piec 15 minut, następnie obrócić i piec kolejne 10 minut.
 - Burgery wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut.
 - Awokado obrać, pozbawić pestek, ugnieść za pomocą widelca, dodać drobno starty czosnek, sok z cytryny i sól. Wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku.
 - Przygotować sos: majonez, ketchup i musztardę wymieszać.
 - Bułki przekroić i chwilkę podgrzać w piekarniku z włączoną górną grzałką tak, żeby wnętrze bułki ładnie się zarumieniło.
 - Dolna bułkę posmarować awokado, ułożyć burgery z fasoli, przykryć roszponką i piklowaną marchewką, dodać sos i przykryć górną częścią bułki. Burgery przebić drewnianymi patyczkami i podawać.