- 12
 - 1 godzina 30 minut
 
				Składniki:
				
			- 175 g daktyli Tablier Blanc
 - ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
 - 60 g masła
 - 170 g cukru brązowego
 - 1 jajko Polska Kurka
 - 250 g mąki
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Tablier Blanc
 - 60 g migdałów Tablier Blanc
 
Składniki na krem:
- 150 g mascarpone Les Croises
 - 100 g śmietanki 36%
 - cukier puder
 
Dodatkowo do dekoracji:
- 30 g migdałów Tablier Blanc
 
					Sposób przygotowania:
				
				
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dno tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i oprószyć mąką.
 - Daktyle pokroić na drobne kawałki. Ułożyć w misce, posypać sodą i zalać 200 ml wrzącej wody. Odstawić na 5 minut.
 - Miękkie masło ubić razem z cukrem. Dodać jajko i wymieszać. Następnie dodać daktyle razem z wodą, krótko wymieszać.
 - Dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, oraz posiekane migdały. Wymieszać do połączenia się składników.
 - Piec 75 minut. Po upieczeniu ciasto odstawić na 10 minut. Następnie zdjąć obręcz i wystudzić na kratce.
 - Przygotować krem. Zmiksować mascarpone przez 30 sekund. Następnie dodać śmietankę i ubić. Dosłodzić cukrem pudrem.
 - Ostudzone ciasto udekorować kremem i posiekanymi migdałami.