Składniki:
				
			- 200 g wędzonego boczku TRADILEGE
 - 200 g wołowiny
 - 200 g łopatki wieprzowej
 - 3 kiełbasy czerwone
 - 1 kg kiszonej kapusty
 - 50 g suszonych grzybów
 - 2 listki laurowe RUSTICA
 - 2 ziela angielskie RUSTICA
 - 5 ziaren pieprzu RUSTICA
 - 1 ziarenko owocu jałowca
 - 1 litr wrzącej wody
 - 120 g śliwek suszonych TABLIER BLANC
 - 1 kwaśne jabłko
 - sól
 - pieprz
 
					Sposób przygotowania:
				
				- Boczek pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka z grubym dnem. Smażyć na średnim ogniu, pod przykryciem, przez około 15 minut, aż tłuszcz się wytopi, a boczek ładnie się zarumieni. Wołowinę, oraz wieprzowinę również pokroić w kostkę i dodać do garnka. Przyprawić solą i pieprzem i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu przez około 20 minut, aż ładnie się zarumieni, co jakiś czas mieszając.
 - W międzyczasie kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na osobnej patelni. Kiełbasę dodać do garnka z mięsem.
 - Zwiększyć ogień i zacząć dodawać stopniowo kapustę kiszoną. Dodać suszone grzyby oraz przyprawy. Następnie wlać wrzącą wodę, wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z ognia, ostudzić i odstawić w chłodne miejsce.
 - Drugiego dnia bigos podgrzać, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez godzinę, co jakiś czas mieszają. Ponownie ostudzić i odstawić w chłodne miejsce
 - Trzeciego dnia ponownie zagotować bigos. Śliwki wypłukać i pokroić w cienkie paseczki. Jabłko obrać, drobno pokroić. Dodać do bigosu. Gotować na małym ogniu przez około 45 minut.
 - Podawać z ulubionym pieczywem, lub z ziemniakami.