Składniki

  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki orzechów pekan TABLIER BLANC
  • 1/2 szklanki żurawiny suszonej TABLIER BLANC
  • 1/2 szklanki pestek dyni TABLIER BLANC
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1/4 szklanki siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka cynamonu RUSTICA
  • 3 szczypty soli RUSTICA
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju kokosowego NAT&VIE
  • 4 łyżki syropu klonowego TABLES DU MONDE
  • 1 dojrzały banan
  • 3 łyżki napoju migdałowego NAT&VIE

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
  2. Pół szklanki płatków owsianych zmielić na mąkę. Siemię lniane zmielić. Orzechy pekan posiekać. Jeśli olej kokosowy jest w stanie stałym, rozpuścić go w garnuszku.
  3. W jednej misce wymieszać razem płatki owsiane, mąkę owsianą, siemię lniane, nasiona chia, posiekane pekany, żurawinę, pestki dyni, cynamon, proszek do pieczenia i sól.
  4. W drugiej misce rozgnieść banana, dodać olej kokosowy, syrop klonowy i napój migdałowy.
  5. Połączyć zawartość obu misek i dokładnie wymieszać. Zostawić na około 5 minut. Po tym czasie ciasto powinno zrobić się bardziej gęste, takie żeby móc formować je w kształt ciastek. Gdyby było za gęste, dodać jeszcze odrobinę napoju migdałowego.
  6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Zwilżonymi dłońmi nabierać porcję masy, formować kulki, wykładać na blachę i dociskać, formując kształt ciastek.
  7. Piec około 15-18 minut, aż ciastka zaczną się ładnie rumienić.
  8. Po upieczeniu wystudzić na kratce.