- 12
 - 65 minut
 
				Składniki:
				
			- 400 g masła WM
 - 400 g cukru pudru
 - 5 jajek POLSKA KURKA
 - 1 laska wanilii TABLIER BLANC
 - 400 g mąki pszennej
 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej TABLIER BLANC
 - 700 g owoców sezonowych: malin, borówek, jeżyn, moreli
 
					Sposób przygotowania:
				
				
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni
 - Przygotować tortownicę o średnicy 30 cm. Boki wysmarować masłem a dno wyłożyć papierem do pieczenia.
 - Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
 - Masło, cukier, jajka i ziarenka z laski wanilii utrzeć w misce na gładką, puszystą masę. Do masy przesiać mąkę z sodą oczyszczoną i wymieszać.
 - Na wcześniej przygotowaną blachę wlać masę. Na wierzchu ułożyć owoce. Piec około 50 minut, do suchego patyczka.