Składniki

  • 100 g suszonych fig
  • 100 g suszonych moreli TABLIER BLANC
  • 50 g rodzynek TABLIER BLANC
  • 50 g suszonej żurawiny TABLIER BLANC
  • 50 g suszonych śliwek TABLIER BLANC
  • 50 g daktyli TABLIER BLANC
  • 50 suszonych gruszek
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 500 g mąki
  • 250 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 4 jajka POLSKA KURKA
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 laska wanilii
  Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  Do dekoracji:
  • Suszone pączki róż

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
  2. Bakalie połączyć z łyżką mąki i dokładnie wymieszać.
  3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
  4. Masło ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Kolejno dodać mleko i ziarenka wanilii.
  5. Do masy dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, łyżka po łyżce. Na koniec dodać bakalie i wymieszać wszystko łyżką.
  6. Ciasto wyłożyć do formy na keks wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 70 minut.
  7. Z cukru pudru, wody i soku z cytryny przygotować lukier. Keks udekorować lukrem i suszonymi pączkami róż.