Składniki

  • 1 kg  młodych ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
  • 1 łyżeczka soli RUSTICA
  • 1 puszka soczewicy NOTRE JARDIN
  • 100 g świeżego szpinaku
  Winegret ziołowy:
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek RUSTICA
  • ½ pęczka koperku
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon RUSTICA
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • ½ łyżeczki syropu klonowego TABLES DU MONDE
  • ½ łyżeczki soli RUSTICA
  • ½ łyżeczki pieprzu RUSTICA
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania

1.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ziemniaki dokładnie wyszorować. Wymieszać z solą i oliwą i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 50 minut, aż ziemniaki ładnie się zarumienią. W trakcie pieczenia obrócić kilka razy.

2. Przygotować dressing: Zioła i czosnek drobno posiekać , dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.

3. Do dużego garnka przełożyć szpinak. Na szpinak wrzucić gorące ziemniaki i mieszać, aż szpinak zwiędnie. Dodać odsączoną z zalewy soczewicę oraz dressing. Od razu podawać.