Składniki:
				Na 8 sztuk:
			- 4 średnie marchewki
 - 2 puszki ciecierzycy
 - 3 łyżki solonych orzeszków ziemnych
 - oliwa z oliwek BIO WM
 - sól
 - biała cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - łyżeczka mielonej kolendry
 - łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego
 - duża szczypta mielonego imbiru
 - 1/2 łyżeczki curry
 - 1/2 łyżeczki chilli
 - sól do smaku
 - 1 jajko
 - 8 łyżek bułki tartej
 - pęczek świeżej kolendry
 
- 3 czerwone cebule
 - 3 łyżki octu balsamicznego
 - 3 łyżki cukru trzcinowego BIO WM
 - oliwa z oliwek BIO WM
 - sól, pieprz
 
- camembert BIO WM
 - bułki do hamburgerów
 - sałata karbowana
 - ogórki korniszony
 - ketchup BIO WM
 - majonez
 
					Sposób przygotowania:
				
				Przygotować burgery z ciecierzycy:
- Marchewki obrać i pokroić na kawałki. Wyłożyć na blaszkę, skropić oliwą, oprószyć solą, wymieszać. Piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (ok. 30minut).
 - Cebulę pokroić w kostkę, czosnek na plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, podsmażyć czosnek z cebulą na średnim ogniu, aż się zeszklą. Następnie dodać wszystkie przyprawy i podsmażyć wszystko razem przez minutę. Zdjąć z ognia.
 - 3/4 ilości ciecierzycy i marchewki przełożyć do blendera. Dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem. Zmiksować wszystko na gładką pastę. Dodać pozostałą część marchewki i ciecierzycy oraz podprażone na suchej patelni orzechy. Ponownie zblendować, ale tym razem nie rozdrabniając składników całkowicie. Spróbować masę, w razie potrzeby doprawić solą.
 - Do masy dodać jajko, bułkę tartą, posiekaną kolendrę i wszystko dokładnie wymieszać. Z masy uformować 8 kotletów. Na koniec obtoczyć burgery w bułce tartej.
 - Na patelni rozgrzać olej i usmażyć burgery z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym.
 
Przygotować konfiturę z czerwonej cebuli:
- Cebulę przekroić na pół i pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę i na niewielkim ogniu podsmażać cebulę przez około 10 minut. Po tym czasie dodać cukier trzcinowy i podsmażać do rozpuszczenia się cukru. Dodać ocet balsamiczny, sól i pieprz, chwilę podsmażać i zdjąć z ognia.
 
Bułki do hamburgerów przekroić na pół i podpiec chwilę w piekarniku. Spód bułki posmarować majonezem i ketchupem. Przykryć listem sałaty, na to wyłożyć gorącego burgera z ciecierzycy, plasterek camemberta, konfiturę z czerwonej cebuli i ogórki konserwowe. Serwować od razu.